Kuopio nousi Suomen 8. suurimmaksi kaupungiksi

22.10.2020 - 15:39

Kuopio kiri syyskuun 2020 loppupuolella asukasluvultaan jälleen Suomen 8. suurimmaksi kaupungiksi. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan vetovoimaiset työ- ja opiskelupaikat ovat ratkaisevia Kuopion kasvuun vaikuttavia tekijöitä.

Kuopion vetovoimaa lisäävät myös kaupungin huomattavat investoinnit mm. rakennettuun ympäristöön, asuntotuotantoon, hyvinvointiin, liikuntaan ja kulttuuriin. Kuva: Tiina Haring

Tilastokeskuksen 22.10. julkaiseman ennakkoväkiluvun mukaan Kuopion väkiluku syyskuun 2020 lopussa oli 119 997 asukasta. Vuodenvaihteessa asukkaita oli Kuopiossa 119 282, eli väestönmuutos tammi–syyskuulta 2020 on +715 (0,6 %). Kuopio ohitti syyskuun lopun väkiluvullaan Lahden, jonka kanssa Kuopion väkiluku on jo useita vuosia ollut melko tasaisissa lukemissa. Vuoden 2016 alussa Lahti nousi puolestaan Kuopion ohi 8. suurimmaksi kaupungiksi.

Kuopion väestönmuutos on suurimmaksi osaksi kuntien välistä muuttoliikettä. Yliopisto- ja opiskelijakaupungille tyypillisesti kuntien välinen muuttoliike tuo uusia asukkaita Kuopioon erityisesti elo–syyskuussa.

”Vetovoimaiset työ- ja opiskelupaikat ovat ratkaisevan tärkeitä asukasluvun kasvuun vaikuttavia tekijöitä. Elinkeinoelämän ja oppilaitosten menestys sekä hyvä yhteistyö kaupungin ja eri toimijoiden välillä heijastuvat kasvulukuihin”, kommentoi kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen myönteistä kehitystä.

”Myös kaupungin huomattavat investoinnit asuntotuotantoon, peruspalveluihin, hyvinvointiin, liikuntaan, kulttuuriin ja rakennettuun ympäristöön lisäävät Kuopion vetovoimaa. Kuopio mielletään luonnonläheiseksi ja vireäksi lupsakoiden ihmisten kaupungiksi.”

Myönteinen väestönkehitys on näkynyt tilastoissa jo pitkään. Kuopiolla asuinalueena on myös mielikuvatutkimusten mukaan positiivinen imago. Yleiskuva Kuopiosta on säilynyt hyvänä, ja viestintä alueesta on ollut positiivista. Esimerkiksi Taloustutkimuksen keväällä 2020 julkaiseman Muuttohalukkuus ja kaupunkien/kuntien imago 2020 -tutkimuksen mukaan Kuopiota pidetään kokonaismielikuvan perusteella Suomen viidenneksi parhaana asuinpaikkakuntana.

Ennusteiden mukaan kasvu jatkuu myös lähivuosikymmeninä

Myös Kuopion asukasluvun tulevaisuuden kasvuodotukset ovat valoisat. Asuntorakentaminen jatkuu edelleen hyvällä tasolla, ja myös työpaikkojen määrät ovat alueella kasvussa.


Asuntoja on rakennettu Kuopiossa viime vuosina paljon, ja rakentaminen jatkuu edelleen hyvällä tasolla.

Myös työpaikan fyysisen sijainnin merkityksen väheneminen etätöiden yleistymisen vuoksi on jatkossa eduksi Kuopiolle. Uuden työpaikan saaminen mahdollisesti kauempaakaan ei vaadi muuttoa vaikkapa pääkaupunkiseudulle.

”Ennusteiden mukaan Kuopion asukasluku kasvaa myös lähivuosikymmeninä. Mielestäni asukasluvun kasvu noin tuhannella asukkaalla vuodessa tukisi kaupungin kestävää kasvua ja vahvistaisi Kuopion roolia merkittävänä valtakunnan osakeskuksena”, kaupunginjohtaja toteaa.

Jaa artikkeli

Tilaa Kuopio Highlights uutiskirje

Saat ajankohtaiset tiedot Kuopion alueen kärjistä, kehityshankkeista ja edunvalvonnan asioista suoraan sähköpostiisi.