Seutuseminaarissa keskusteltiin MAL-sopimuksesta

10.9.2020 - 09:43

10.09.2020

Kuopion kaupunkiseudun kunnat käyvät parhaillaan MAL-sopimusneuvotteluja valtion kanssa. Tavoitteena on saada sopimus maankäytön, asumisen ja liikenteen seudullisista hankkeista seuraavalle 12-vuotiskaudelle ja valtion budjettiin vuosille 2021-2023. Kaupunkiseudun kunnanhallitukset kävivät aiheesta keskustelua vuosittaisessa seutuseminaarissa Kuopiossa 1.9.2020. Tilaisuuteen osallistui noin 60 päättäjää ja viranhaltijaa sekä paikan päällä että etäyhteydellä Kuopiosta, Siilinjärveltä, Suonenjoelta, Tuusniemeltä, Leppävirralta ja Lapinlahdelta.

Tilaisuudessa kerrottiin sopimusneuvottelujen vaiheista sekä Loikka-rakennemallin tarkistustyön aloittamisesta kaupunkiseudulla. Kuntien erityispiirteiden huomioimista tähdennettiin monissa puheenvuoroissa. Tähänastisen valmistelun motoksi kaupunkiseutu on muotoillut ”Yhdessä erilainen”.

Seminaarissa käytiin alustavaa keskustelua myös MAL-sopimusasian yhteistyörakenteista. Yhteistä resurssia tarvitaan yhteydenpitoon ja raportointiin. Seminaarissa näkemys oli, että yhteistyössä lähdettäisiin liikkeelle ketterästi ja avoimesti keskustellen.

Uudet MAL-seudut, Kuopion, Lahden ja Jyväskylän kaupunkiseudut, jatkavat sopimusneuvotteluja ministeriöiden kanssa ja valmistelut niveltyvät valtion budjetin valmisteluaikatauluun. MAL-sopimuksen tarkoitus on vahvistaa kestävää yhdyskuntarakennetta ja seudun sisäisten liikkumisjärjestelmien toimivuutta. Asumispalveluissa tavoitteena on monipuolinen ja kohtuuhintainen asuntotuotanto sekä muun muassa puurakentamisen lisääminen.

Lisätietoja:
Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen, Suonenjoen kaupunginjohtaja Juha Piiroinen, Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma, Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen ja Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen

Jaa artikkeli

Tilaa Kuopio Highlights uutiskirje

Saat ajankohtaiset tiedot Kuopion alueen kärjistä, kehityshankkeista ja edunvalvonnan asioista suoraan sähköpostiisi.